5.1. Tunnel Cave

Vaikka kaikki olivat väsyneitä edellispäivän seikkailuista, torstainakin löytyi muutama innokas luolaanlähtijä. Puolenpäivän jälkeen siis minä, Tor, Miri ja Duncan lähdimme kohti DYO:n leirintäparkkia, kohteenamme Tunnel Cave, jonka sisäänkäynnin olimme paria päivää aiemmin paikantaneet. Mäki ylös luukulle tuntui melko lailla pidemmältä luolakamat päällä ja melkein 100 metriä köyttä säkeissä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATunnel Cave on yläsisäänkäynti luolaan, joka kuuluu Dan-yr-Ogofin turistiluolakompleksiin. Luolaston alasisäänkäynti tunnetaan Cathedral Cavena. Ikävä kyllä läpiretkeä näiden välillä ei saa tehdä, koska turistiluolasta ei tällä hetkellä saa kulkea ulos. Siispä tavoitteemme oli käydä porteilla ja palata jälkiämme takaisin.

Sisäänkäynti on aukikaivettu vertikaalinen 12-metrinen kolo. Tor riggasi sen, ja valitti mennessään, että on ikävää. Kun viimein letkan viimeisenä pääsin seisomaan rautatiepölkylle kaivonkannen alle ja aloin laskeutua, paljastui ikävyyden lähteeksi epämääräinen vanhoista laudoista kasattu tasanne. Sen alla keinotekoinen tunneli kuitenkin sukelsi kauniin kalsiittiseinämäiseen luonnonluolakäytävään. Siellä astuttiin yli syvän kolon (turvallisen mukavasti köysissä) ja laskeuduttiin toinen, 8-metrinen köysi. Sen alta lähti liukas poikkikulku ensin eteen- ja sitten 180° käännöksellä takaisin päin, onneksi valmiin köysin varustettuna. Olimme varanneet ylimääräiset 30 + 30 metriä köyttä näihin kiipeilyihin, mutta ne olivatkin siis turhaan mukana. Noh, parempi liikaa kuin liian vähän!

Köysien alla riisuimme SRT-varusteemme ja jatkoimme syvemmälle luolaan kevyemmin kantamuksin. Vastassa oli enimmäkseen selkeää suunnistusta ja muutamia kiinnostavia kiipeilyjä—korkeimmassa oli apuköysi, josta olikin paljon iloa, koska ilman köyttä se olisi ollut rutkasti karmivampi. Sen alla olevassa suuressa kammiossa jouduimme arpomaan jatkosuuntaa jonkin aikaa, koska ilmeisin reitti oli toisen hankalan näköisen kiipeilyn päällä, mutta loppujen lopuksi kiipeily oli helpompi kuin miltä näytti. Yksitellen kapusimme lohkareen päälle ja tasapainoilimme ylös liukasta seinämän reunaa helppokulkuiseen tunneliin.

Jatkoreitti tarjosi pian lisää suunnistushaasteita: mutkitteleva meanderi johdatti meidät kamalan kuilun päälle. Sen yli olisi voinut kiivetä, mutta paikka oli sellainen, mihin minua ei saa ilman köyttä. Onneksi kartta ja Duncan nimesivät kolon 35 Foot Potiksi, jonka ei pitänyt olla reitillämme lainkaan. Sen sijaan käännyimme ympäri, ja löysimme tiemme ikävään matalaan suikeropoikkariin. Sen päällä olisi ollut tarjolla vielä ikävämpi poikkari korkeamman pudotuksen päällä. Yyh. Joidenkin kymmenien metrien jälkeen alempi käytävä päättyi ja yhdistyi ylempään kiipeilyn myötä. Edempänä olisi ollut vielä lisää samaa. Ei kiitos. Koin taas kerran huonoa omaatuntoa huonosta poikkarinsiedostani, mutta minkäs teet. Tätä pidemmälle emme menisi.

Käännyimme takaisin, vilahdimme ylös käytävät ja kiipeilyt, ja vain puolessa tunnissa olimme köysien luona, mihin olimme jättäneet varusteemme. Emmepä siis olleet järin kauas päässeet! Tuntui pöljältä, että olimme kääntyneet niin varhain, mutta päätös oli tehty. Ulos siis. Lupasin purkaa köydet, koska köysileikit ovat kivoja! Erityisen hilpeä oli kahden köysikuilun välinen poikkari, jossa piti vähän pähkäillä, mitä tekee, ettei jää tyhjän päälle ilman varmistusta. Homma tuntui sujuvan ihan tyylikkäästi, mutta kun lopulta nousin pinnalle, muut kyllä valittivat, että odotellessa oli ehtinyt tulla kylmä. Ei sinänsä ihme, koska maassa oli routaa, ja pimeäkin oli jo laskeutunut.

Lopputulemana Tunnel Cave oli ihan jees, mutta ei mitenkään erityinen. Tämä ei välttämättä ole kovin reilu arvio, koska näimme vain alun köydet, joista pidin kovasti, ja pätkän perustunnelia. Käännyimme takaisin heti, kun meno kävi liian poikkaroivaksi, mikä oli ehkä noin puolivälissä matkaa kohti turistiluolan porttia. Ehkä peremmällä olisi ollut jännempää ja kauniimpaa, mene ja tiedä. Kartan perusteella suurin osa jatkosta olisi pelkkää poikkaria, joten tämä tuskin tulee koskaan olemaan minun lempiluolani.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s