2.4. Brittilän pisin ja kaunein (White Scar Caves -turistiluola)

Alunperin olin haaveillut viimeiselle päivälle jostakin eeppisestä vaikeasta retkestä, mutta vaihteeksi nukuin taas aivan surkean huonosti, kuten melkein kaikki muutkin huoneessamme. Ikkuna ei ollut ollut yöllä kunnolla auki, ja koska huoneessa ei siten ollut minkäänlaista ilmanvaihtoa, siellä hilluttiin jossain hiilidioksidimyrkytyksen partaalla. Kaiken päälle sää oli ihan kamala: alueelle oli annettu lumivaroitus, ja aamulla ulkona satoikin jotain märän rännän tapaista. Lisäksi toki oli pirun kylmää ja tuulista. Sateinen sää rajasi pois paljon mahdollisia luolia tulvavaaran vuoksi. Lopulta päädyimmekin toteamaan, että luolan sijaan keksisimme jotain vaihtoehtoista toimintaa.

Energisempi porukka eli Karo, Dare ja Taina lähtivät katsastamaan Ingletonista lähtevää vesiputouskävelyä. Me muut päätimme sateessa kävelyn sijaan tutustua paikalliseen turistiluolatarjontaan. Ingletonin liepeillä sijaitseva White Scar Caves mainosti itseään Britannian pisimpänä turistiluolana. Ainoastaan Tor oli käynyt siellä aiemmin, ja kehui sitä hienoksi. Sinne siis.

IMG_7793Monen päivän ilmaisen itseopastetun luolaamisen jälkeen tuntui pöljältä maksaa reilu kymmenen puntaa siitä, että sai lainaan leukahihnattoman raksakypärän ja pääsi kävelemään betonilattialla tai metalliristikolla sähkövalaistuihin tunneleihin. White Scar osoittautui kuitenkin ehdottomasti sisäänpääsymaksun arvoiseksi: tämä oli kirkkaasti paras turistiluola missä olen Brittilässä tähän mennessä käynyt. Suuri osa 80 minuutin kierroksesta kuljettiin luonnollista jokikäytävää, jonka seinät olivat kaunista valuvaa kiveä, ja jossa kävelysilllat oli asemoitu siten, että alla virtaavaa luolajokea pystyi ihailemaan samalla.

Upein osuus retkestä löytyi 90 portaan nousun päältä. Siellä oli suuri kammio–varmaan isoin mitä tähän mennessä koko retkellä oli tullut vastaan–jonka yksi kulmaus oli täynnä valtavia pillejä, samaa luokkaa kuin Choranchen turistiluolassa tai DYO:n villeissä osissa. Huikean hieno paikka, ja valaistuskin oli tehty sopivan säästeliäästi, jottei se pilannut luolaisaa tunnelmaa. Kierroksen perällä olevalta näköalatasanteelta olisi lähtenyt pari kutsuvan näköistä köysikuilua ylös, mutta kuulemma ne ovat suoria putkia ilman mitään kiinnostavia välikerroksia.IMG_7817

Turistiluoln jälkeen etenimme kylään ja Inglesportiin, koska osa ihmisistä halusi tehdä lisää varustehankintoja. Päädyimme myös syömään ja kahville yläkerran kuppilaan. Pekoni-brie-karpalo-purilainen oli aika jännä, rocky road -kakku namia, mutta näiden yhdistelmä tuotti melkoisen ähkyn.

Sää ei ollut merkittävästi parantunut kun palasimme majalle, joten päätimme vielä reissun päätteeksi testata YSS:n majalta löytyvän köysiharjoitustilan. Se oli mainio: löytyi niin helppoa köyttä jossa opettaa ja harjoitella perusteita kuin hankalampaa hämmentävää temppurataakin. Päädyin viettämään köysileikkien parissa huomattavan osan illasta, ja testasin suurin piirtein kaikki reitit, mitä keksin. Lisäksi suoritin yhden riggausharjoituksen ja kokeilin tiblocin käyttöä molempien jammereiden tilalla vuorotellen. Tämä oli varmaan hyvä tapa kuluttaa aikaa sadepäivänä, sekä hauskaa että hyödyllistä.IMG_7828

Retken lopun lähestymisen todellisuus iski konkreettisesti vasten kasvoja kun Miri ja Duncan iltaseitsemän maissa hyvästelivät meidät ja poistuivat paikalta. He olivat ajamassa vielä saman illan aikana takaisin kotiinsa Mendipille. Me muut jäimme kuluttamaan iltaa pakkailun aloittamisen sekä juustojen ja valinnaisten juomien parissa. Itse jätin suosiolla enimmän pakkaamisen seuraavalle aamulle, koska osa tavaroistani oli vielä märkiä–ja koska ajatus kotiinlähdöstä ei yhtään napannut. Olisipa enemmän aikaa luolaamiselle.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s